Общее·количество·просмотров·страницы

четверг, 13 июня 2013 г.

Вересаєве свято у Сокиринцях



    Злетілися вже вшосте з усієї України кобзарі та кобзарики на це величне "Вересаєве свято” минулої суботи у Сокиринці, до стародавнього галаганівського палацу на зустріч із братом-Остапом. Святкові заходи фестивалю розпочалися біля пам’ятника всім кобзарям України, який, відреставрований і оновлений, урочисто відкрили того дня. 
    Офіційна делегація у складі виконуючого обов'язки заступника голови облдержадміністрації з гуманітарних питань Юрія Музики, народних депутатів Івана Куровського та Олега Ляшка, відомого мецената Юрія Коптєва, голови Національної спілки кобзарів України, народного артиста України, професора Володимира Єсипка, депутата обласної ради Анатолія Мирошниченка, директора департаменту культури і туризму, національностей та релігій, заслуженого діяча мистецтв Сергія Мойсеєнка, начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолія Заліського, голови Срібнянської райдержадміністрації, ініціатора відродження фестивалю у Сокиринцях Олега Власенка, голови районної ради Григорія Голдовського, представників
Чернігівського земляцтва у Києві з на чолі з головою осередку  Віктором Ткаченком покладає квіти до пам’ятника всім кобзарям України, який реставрував відомий художник-скульптор Вячеслав Дідковський. Усі роботи по реставрації в сумі 100 тисяч гривень виконані за кошти депутата обласної ради Анатолія Мирошниченка.
Урочистості з нагоди 210-ї річниці з дня народження кобзаря  продовжилися біля могили Остапа Вересая, де грав знаменитий лірник, лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка, народний артист України Василь Нечепа.  Відбулася заупокійна літія, офіційна делегація поклала квіти до пам’ятника Вересаю. Квіти були покладені також до пам’ятників сокиринчанам, загиблим у роки Великої Вітчизняної війни, жертвам Голодомору.
   ...При вході на паркову алею до палацу Галаганів гостям свята віддавала честь козацька варта Прилуцького козацького куреня, демонструючи елементи козацького вишколу та бойових козацьких єдиноборств. 
Екскурсію по парковій алеї провела завідуюча Сокиринським музеєм Валентина Савченко, яка розповіла про історію роду Галаганів, палацово-парковий ансамбль, знаменитого кобзаря Вересая. Того дня на колишньому Галаганівському палаці було відкрито пам’ятну дошку з родовим гербом графів Галаганів.
І ось настає урочиста, хвилююча мить.  Лунають позивні свята, на сцену піднімаються почесні гості. Право відкрити шостий Всеукраїнський фестиваль кобзарського мистецтва  "Вересаєве свято” та міжрегіональний туристичний форум "Чернігівщина туристична-2013” було надано в. о. заступника голови облдержадміністрації Юрію Музиці.
Він щиро привітав всіх учасників та гостей свята і сказав, що з давніх часів український музичний фольклор відомий, як унікальне явище нашої культури. Особливе місце займає тут кобзарське мистецтво. Постать кобзаря завжди викликала повагу і довіру народу, виразником дум і настроїв були саме співці –лірники та бандуристи.
Із кобзарським святом всіх учасників і гостей привітали народні депутати Іван Куровський та Олег Ляшко.
У своєму вітальному слові голова райдержадміністрації Олег Власенко щиро подякував народному депутату Івану Куровському за фінансування робіт по ремонту альтанки, а депутату обласної ради Анатолію Мирошниченку - за допомогу у реставрації пам’ятника кобзарям України, який гордо височить на сокиринській землі. Він також висловив вдячність жителю Сокиринець, заслуженому майстру народної творчості України Леоніду Гомону, який виконав великий обсяг робіт по підготовці до свята. Значною була допомога СТОВ «Батьківщина» та «Дружба-Нова».
   Крім уже названих відомих  на теренах України  і далеко за її межами колективів,  в концертній програмі фестивалю взяли участь народний артист України Василь  Нечепа, дует бандуристів "Собор” Кам’янець-Подільського університету у складі Світлани та Миколи Чайок, тріо бандуристів Донецької філармонії, бандуристи зі  Львова
Своє мистецтво демонстрували народні аматорські капели бандуристів Бахмацького районного та Прилуцького міського будинків культури, ансамблі бандуристів Срібнянської та Талалаївської дитячих музичних шкіл, ансамбль бандуристів "Калинове намисто” Борзнянської дитячої музичної школи, капела бандуристів ”Зачарована Десна” Чернігівського музичного училища ім. Л. М. Ревуцького.
    На фестивалі з успіхом виступили народна аматорська чоловіча капела Срібнянського районного будинку культури, ансамбль народної пісні та музики "Олава” Талалаївського районного будинку культури, народний аматорський театр "Рампа” Прилуцького міського будинку культури, хореографічні колективи Сокиринського та Срібнянського будинків культури.
Приємною родзинкою свята став виступ маленької співачки з Прилук Регіни Гудзенко, яку представив на сцені почесний гість свята Юрій Коптєв. З його допомогою дівчинка, єдина з України, змогла взяти участь у конкурсі юних співаків Росії і перемогла там.
Фінальною піснею фестивалю стала пісня на слова Тараса Шевченка "Реве та стогне Дніпр широкий” у виконанні зведеної капели бандуристів.
Багато вражень залишилось у всіх гостей і учасників свята від ознайомлення з туристичною сферою України та країн близького зарубіжжя – Росії та Білорусії в рамках Міжрегіонального туристичного форуму "Чернігівщина туристична-2013”. Із представлених експозицій  можна було дізнатись про перлини нашої України аж 16 областей.
Гостям демонстрували свій вишкіл козаки Прилуцького  куреня.
   Цього року, як ніколи, розрослося і розбудувалось "Містечко майстрів”. З багатьох районів Чернігівщини, усі сільські територіальні громади нашого району показали свою творчість, із захопленням розповідали численним гостям свята про свою найкращу рідну землю і її майстровитих людей. А скільки чудових сувенірів повезли додому гості свята: вишиванки, вироби з лози, обереги, гончарні та полив’яні вироби. 
   Пісні, зустрічі на прекрасній сокиринській землі, незабутні враження  від фестивалю залишаться у пам’яті святом душі. Свято вдалося на славу. Титанічні зусилля оргкомітетів області і району, режисерські знахідки, допомога спонсорів, праця дуже багатьох людей щедро проросла величним незабутнім дійством.
                                                                                                 В. ПЕТРЕНКО.


                                                                                    Фото С. Бебика.  

Комментариев нет:

Отправить комментарий