Общее·количество·просмотров·страницы

понедельник, 8 октября 2012 г.

ХРАМИ ВАРВИНЩИНИ


  Церква Різдва Пресвятої Богородиці cмт. Варва

    На початку 1992 року церковна община Варви одержала дозвіл на будівництво нової церкви Різдва Пресвятої Богородиці в центрі селища, поблизу цвинтаря. Кошти збирали всією громадою. Іконостас виготовили ніжинські майстри. Стіни розписали київські художники. Дзвони (8 шт. від 3,5 до 150 кг. кожен) вилиті київською фірмою «Благовість».

     Освятили церкву 13 лютого 1997 року. Освячував престол секретар Чернігівської єпархії Федір Манзюк, а службу проводив єпископ Переяслав-Хмельницький Іоан. На святкову літургію зібралося багато православного люду. 15 лютого 1998 року - день відкриття нової церкви Різдва Пресвятої Богородиці. На відкриття прибули священнослужителі церков, що підпорядковані Прилуцькому благочинню, а також представники Чернігівської єпархії. Правилася святкова літургія із священним ритуалом рукоположенія за участю вікарного владики, єпископа Іоанна. Лунав спів церковного хору.
      Церква Різдва Пресвятої Богородиці знаходиться у мальовничому парку Варви серед білокорих берізок, молодих кленів та міцних дубків. П’ятикупольна церква із дзвіницею стала символом нашого духовного відродження. 





     Свято-Покровська церква в с. Антонівка.

     В 1889 році в с. Антонівка на зміну старій дерев’яній церкві (дати її заснування і будь-яких інших відомостей немає) розпочалося будівництво нової теж Покровської церкви. Освятили її на свято Покрови в 1914 р., а в 1920 - зачинили. Представники влади намагалися розібрати храм і збудувати з його цегли сільську школу, але завдяки міцності побудови цей захід їм не вдався. В роки Великої Вітчизняної війни окупаційна влада дозволила відновити дію храму, але в 60-і роки 20-го ст. церкву знову закрили.  
     Реставраційні роботи розпочалися в 1991 р.- після того, як сільчани зібрали кошти і власними зусиллями взялися до роботи. Не маючи можливості виконати реконструкцію в повному обсязі, обмежилися ремонтом даху, куполів та косметичним ремонтом в середині споруди. Освятили церкву 13 листопада 1993 року. Кам’яний храм, з яким не зрівняється жоден у Варвинському районі, храм який вистояв багато десятиліть, очікує на своє повне відродження …
     Покровську церкву, зведену в центрі села, видно здалеку, ще задовго до того, як подорожній наблизиться до Антонівки. Внутрішні арки висотою до 16 і шириною до 20 метрів тримають над собою величний купол. Знаходячись всередині церкви – цього антонівського шедевру архітектури, мимоволі захоплюєшся працею великих майстрів і невідомими меценатами минулого.



 
                                      Миколаївська церква  c. Дащенки. 

     За згадками сільських старожилів дерев’яна церква була збудована вкінці 19 ст. Деревину для її будівництва безкоштовно із власного лісу виділила місцева поміщиця Софія Соболянська. Але вже напочатку 20 ст. церкву зачинили.
    Богослужіння відновилося відносно недавно. Дякуючи землякам – меценатам було проведено реконструкцію церкви. 19 грудня, у день пам'яті святителя Миколая, Преосвященніший єпископ Ніжинський і Прилуцький Іриней звершив Божественну літургію у Свято-Миколаївській церкві села Дащенки Варвинського району Прилуцького благочиння. Архіпастир освятив новий іконостас та дзвони для храму, що відроджується завдяки старанням ген. директора Київського авіаційного заводу "Авіант" Олега Степановича Шевченка. Храм надзвичайно красивий: його стіни викладені з дерева, а бані та хрести позолочені.
    Українські дерев'яні храми – прекрасні і автентичні пам'ятки, в яких, напевно, найбільше виражені національні риси архітектури. Козацькі церкви Лівобережжя, храми Поділля, шедеври закарпатської дерев’яної готики…  






   Церква Різдва Богородиці  в с. Журавка.


     В 1755 році в Журавці згоріла церква, та вже в 1759 році на кошти прихожан збудували нову і також дерев’яну. Храм був однокупальним, вкритий метолом і пофарбований в зелений колір. В 1794 р. звели двохярусну дерев’яну дзвіницю (4 дзвони вагою від 1 до 15 пудів кожен), а в 1821 р. під стіни церкви «підвели» цегляні підвалини і добудували кілька приміщень. Іконостас був трьохярусним і позолоченим. З часом дерев’яна споруда церкви застаріла і в 1904 р. прихожани звернулись до Полтавського єпископа з проханням дозволити будівництво нового храму і церковно-приходської школи. За радянської влади церкву зачинили, а згодом зруйнували. Нещодавно в селі збудували нову.






                                                                                                                   БабічЕВ


                                                                                                                                  

1 комментарий:

  1. Женя, фотографии на блоге более светлые, чем в календаре, и дополняют впечатление от увиденного в календаре. Такое впечатление, словно ты присутствуешь возле каждой церкви, разглядывая их снимки. Очень удачно подобранные фотографии.

    ОтветитьУдалить