Общее·количество·просмотров·страницы

воскресенье, 7 октября 2012 г.

Щедра українська земля подарувала людству не тільки чудових співаків, композиторів, талановитих письменників, а й визначних вчених різних галузей науки. Серед них шанований у всьому світі ГЕОРГІЙ ФЕОДОСІЙОВИЧ ВОРОНИЙ



      Георгій Феодосійович Вороний належить до когорти найвідоміших українських математиків минулого. Визнаний фахівцями як один із найяскравіших талантів у галузі теорії чисел на межі 19—20 століть, Георгій Вороний за своє життя встиг надрукувати всього дванадцять статей. Але яких! Вони дали поштовх для розвитку кількох нових напрямків в аналітичній теорії чисел, алгебраїчній теорії чисел, геометрії чисел, які нині активно розвиваються у багатьох країнах.

    Георгій Вороний народився 16(28) квітня 1868 року в містечку Журавка колишньої Полтавської губернії. За теперішнім адміністративним поділом село Журавка належить до Варвинського району Чернігівської області.
    Батько Георгія — Феодосій Вороний (1837-1910), магістр російської філології, працював професором у Ніжинському ліцеї, а згодом очолював гімназії в Кишиневі, Бердянську і Прилуках. Середню освіту Георгій Вороний здобув у Бердянській (до 5-го класу) і Прилуцький гімназіях.
    У 1885 році Вороний вступив до Петербурзького університету на фізико-математичний факультет. Математика все більше захоплювала юнака. Він прагнув не тільки оволодіти вже здобутими знаннями, а й самому робити відкриття. Його щоденні логічні марафони у пошуках нових математичних істин доповнювала гра в шахи. Петербурзький університет Георгій Вороний закінчив 1889 року і був залишений там же для підготовки до професорського звання. 1894 року Г. Вороний захистив магістерську дисертацію і був призначений професором Варшавського університету, де працював майже все життя до своїх останніх днів. Під час революційних подій 1905-1907 років університет та політехнічний інститут у Варшаві було закрито. Разом з групою професорів Георгія Феодосійовича направляють до Новочеркаська. Лише 1908 року професор Вороний знову повернувся до Варшави. Докторську дисертацію він захистив у 1897 році. З 1898-го - декан механічного факультету Варшавського політехнічного інституту. 1907 року обраний членом-кореспондентом Петербурзької академії наук.
      Георгій Вороний належить до найбільш шанованих математиків світу. Його роботи використовуються фахівцями різних галузей знань у багатьох країнах світу. Феномен Георгія Вороного полягає в тому, що всі вони застосовуються в сучасних дослідженнях. Побудовані математичні об'єкти—діаграми Г.Вороного з часом стали широко використовуватись у багатьох актуальних напрямах науки — в ком'ютерній графіці, геометричному моделюванні, конструюванні робіт, розпізнанні образів, створенні штучного інтелекту тощо. Напружена розумова праця вимагала великих зусиль, а здоров'ям математик не вирізнявся. Лікарі знайшли в нього хворобу жовчного міхура, що в періоди свого загострення приносила йому багато фізичних і моральних страждань. Медики вважали, що вченому необхідна тривала відпустка, і радили йому поїхати лікуватись. Дуже хворий Георгій Вороний й далі, не зважаючи на заборону лікарів, напружено працював. Одному зі своїх друзів він говорив: “… вони не знають, що означає для мене не займатися математикою. Лише моїй дружині відомо, що математика для мене — життя, все”. Він, як і раніше, на літо їхав у Журавку, яку дуже любив. Вона завжди давала йому нові сили, наснагу і здоров'я. Але наприкінці жовтня 1908 року хвороба різко загострилася, і 7 листопада Вороного не стало.
    Ця передчасна смерть гірко вразила всіх, хто знав Георгія Вороного. Нікому не вірилося, що із життя пішов видатний вчений, славетний професор, чудова людина. Тіло математика, згідно з його заповітом, було перевезено на рідну землю — у Журавку.
     23 червня 2010 року засновано Благодійний фонд імені Георгія Вороного. У 1993 році у Журавку вперше прибули учасники Міжнародної конференції, присвяченої 125–річчю з дня народження Г.Ф.Вороного, - вчені з Англії, Німеччини, США, Канади, Японії, Польщі, Росії та інших країн. Відтоді інститут математики НАН України раз на 5 років проводить Міжнародні конференції, присвячені сучасному розвиткові напрямів науки, закладених у працях Георгія Вороного. . Серед засновників Фонду - правнучка вченого Неля Григорівна Швець, науковці, працівники державних установ та органів місцевого самоврядування, дипломати, представники бізнесових структур та промислових підприємств Варвинщини.
     На фізико-математичному факультеті Чернігівського національного університету імені Т.Г.Шевченка у листопаді 2008 року заснована стипендія імені Георгія Вороного. Відділом освіти Варвинської районної держадміністрації проводяться щорічні турніри юних математиків. Переможці турнірів нагороджуються почесними грамотами та пам'ятними подарунками Благодійного фонду імені Георгія Вороного. В листопаді 2010 року в приміщенні Журавської школи відбулася презентація “Архітектурно-художнього рішення проекту оформлення інтер'єру та обладнання музею Георгія Вороного” - духовного центру, центру імені Георгія Вороного, центру пам'яті великому Сину України.
    30 грудня 2010 року Чернігівською обласною радою прийнято рішення «Про встановлення щорічної обласної премії імені Георгія Вороного педагогічним та науково-педагогічним працівникам державних вищих навчальних закладів» В 2013 році планується широке відзначення 145-ої річниці з дня народження та 105-ої річниці з дня смерті вченого. У м. Сеулі (Південна Корея) діє дослідницький центр з діаграм Вороного. У 2004 року в Токіо (Японія) були започатковані щорічні Міжнародні конференції з діаграм Вороного. Діаграма випадкової множини точок на площині названа на честь ученого математика Георгія Вороного. Також вона відома як мозаїка Вороного, розбиття Вороного, розбиття Діріхле. Вперше застосування подібних конструкцій відоме у праці Декарта 1644 року. Діріхле у 1850 році використовував подібні двовимірні та тривимірні діаграми в своїй праці про квадратичні форми.
     Розбиття Вороного застосовується в обчислювальному матеріалознавстві для створення синтетичних полікристалічних агрегатів, у комп’ютерній графіці при випадковому розбитті поверхонь і у багатьох інших галузях науки і техніки. Есть много практических приложений и связанных с ними природных диаграмм Вороного.




                                     








Красота построений, навеянная диаграммами
 Вороного, не осталась незамеченной ....



                                                                БабічЕВ

Комментариев нет:

Отправить комментарий