Общее·количество·просмотров·страницы

вторник, 14 января 2014 г.

Ми маємо завжди шанувати Кобзаря, а не лише в пам’ятні дні


Український народ має віддати належну шану видатному поету, художнику та мислителю Тарасу Шевченку, наголошує Президент України Віктор Янукович. Глава держави зауважив, що 2014 рік буде особливим для України, оскільки його проголошено Роком Тараса Шевченка. «Ми будемо вшановувати Шевченка не лише 9 березня та 22 травня, а й весь 2014 рік», - сказав він.
Низку заходів з нагоди святкування 200-річчя від дня народження світоча українського народу - поета і художника, видатного громадського діяча Т. Г. Шевченка Варвинщина відкрила презентацією ювілейного календаря „Тарас Шевченко. Подорож в минуле рідного краю”

, матеріали до якого зібрав і упорядкував місцевий краєзнавець Євгеній Домме.
  Зустріч автора з представниками громадськості селища у райбібліотеці відбулася у рамках циклу „Живи, Шевченко, серед нас”, започаткованого райбібліотекою у рік вшанування пам`яті Кобзаря та з метою реалізації в регіонах завдань Президента України щодо належної підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка У ній взяли участь голова районної державної адміністрації Петро Бакуменко, начальник відділу культури і туризму Роман Бузикевич, депутат обласної ради і наш земляк Валерій Зуб, який вже не перший рік підтримує видавничу діяльність талановитого варвинського історика і пошуковця Є.В. Домме (БабічЕВ) та чимало інших починань земляків-варвинців. Перш ніж представити читацькому загалові нове видання, організатори заходу нагадали його учасникам ключові віхи тернистого життєвого шляху і творчості Шевченка, аматори художньої самодіяльності й учні натхненно декламували уривки з творів Кобзаря. 
У попередні роки світ побачили повнокольорові календарі Євгенія Вікторовича, присвячені історії нашого древнього містечка Варин-Варва, православних храмів Варвинщини, котрі теж віддруковано за сприяння Валерія Зуба. Досліджуючи малозвідані сторінки творчості Тараса Григоровича, цьогорічний календар автор присвятив Шевченкові-художнику, зібравши цінний матеріал – фоторепродукції картин митця, пов`язані з нашим краєм - пам`ятки архітектури, портрети його сучасників, пейзажі й ілюстрації народного побуту і коментарі до них. Отож копітка праця варвинського краєзнавця відкриває землякам не тільки маловідомі сторінки місцевої історії, а й повніше розкриває творчі грані великого поета.
У доробку автора, який має справжній хист історика-пошуковця, дослідження місцевих козацьких родів, доль видатних, але маловідомих нині варвинців та чимало інших цінних матеріалів, з якими Є. Домме знайомить широкий загал на власному блозі babichev-domme.blogspot.com. Вітаючи автора з новою публікацією, голова райдержадміністрації відзначив копітку працю Євгенія Домме у дослідженні маловідомих сторінок історії нашого краю. У цієї людини, що родом з Тульщини в Росії, зауважив Петро Іванович, ми, українці, варвинці, маємо повчитись шанобливому ставленню до свого коріння, кращих надбань і постатей минувшини і, безперечно, підтримувати творчий пошук ентузіастів.
Долучившись до спілкування, Валерій Олексійович із захопленням анонсував наступний проект, спільний з варвинськими краєзнавцями – альбом фотознімків Варвинщини, який ілюструє її життя, починаючи з 80-х років ХІХ століття, відновлює у пам`яті старожилів світлини Варви початку минулого століття та чимало інших, які донині збереглися в домашніх архівах варвинчан. Він вийде друком теж цього року і, на думку депутата-мецената, має зайняти гідне місце поряд із сімейними альбомами чи не кожної варвинської родини. Це та робота, цікава, корисна, захоплена, яка дає нам, варвинцям всі підстави пишатися своєю історією, зауважив В.Зуб.
   А любити свою землю, плекати і примножувати її надбання – це, певно, і є найцінніша Кобзарева наука, котру і через віки не маємо забувати. 
                                              Сектор інформаційної діяльності та комунікацій
                                                                 з громадськістю районної державної адміністрації
                                                                 http://varadm.cg.gov.ua/index.php?id=81253&tp=0

Комментариев нет:

Отправить комментарий