Общее·количество·просмотров·страницы

четверг, 17 июля 2014 г.

Борщ Михайло Степанович (19.11.1918 – 13.11.1995)

 
народився в містечку Варва Чернігівської області. Після навчання в Київському ветеринарному інституті в 1956 році закінчив аспірантуру при кафедрі зоогігієни під керівництвом професора А.К. Скороходька. Працював асистентом, доцентом. З 1964 завідувач кафедри. В 1974 році захистив дисертацію на ступінь доктора ветеринарних наук. Від 1976 року професор.
Під його керівництвом виконані дві кандидатські дисертації Василем Пилиповичем Мазуренком і Оразом Дусейковичем Ільгекбаєвим (Казахстан). під час війни перебував на військовій службі у резервних підрозділах Сибіру.
М.С.Борщ обирався секретарем парткому КВІ, членом парткому УСГА, секретарем парторганізації, деканом зооінженерного факультету (1970 – 1973 рр.). 1956 року він захистив кандидатську дисертацію на тему: «Изучение роли температурно-влажностного режима при выращивании поросят».
Як керівник кафедри М.С.Борщ в науковій роботі орієнтує педагогічний персонал на розробку актуальних проблем тваринництва у зв’язку з впровадженням індустріальних методів промислової технології виробництва продукції тваринництва на промислових комплексах, вивчається термогенез і терморегуляція у поросят-сисунів залежно від вікових, сезонних особливостей і стимуляції кровотворення у них, а також продуктивні якості свиноматок, умови формування мікроклімату в приміщеннях та заходи щодо його оптимізації.
Помітною віхою в діяльності кафедри є п’ятирічна праця по розробці ветеринарно-гігієнічних заходів щодо підвищення ефективності відгодівлі свиней в умовах промислових комплексів. Зусиллям професора М.С. Борща на базі кафедри був створений колектив досить кваліфікованих в різних галузях науки фахівців (В.П. Мазуренко, В.В. Красій, Л.В. Совенко, В.Б. Борисевич, Н.Т. Данилевська, Є.М. Забело, В.Меліхов, М.П. Терес та інші), які представляли кілька факультетів нашого вузу та підприємств ВПК.
В межах визначеної теми проведено комплекс наукових досліджень (ветеринарно-гігієнічних, клініко-фізіологічних, цитоморфологічних, етологічних) та кілька серій виробничих експериментів. Окрім того був розроблений оригінальний електронний прилад СК-1 для пригнічення статевого збудження у свиней на відгодівлі, а також відправлені дві заявки на винаходи в ВНІДПЄ, м. Москва.
Зусиллям співробітників кафедри (М.С. Борщ, В.П. Мазуренко, В.В. Красій, Л.В. Совенко, В.М. Шевчук, Р.М. Пухович) вивчались також питання особливостей формування мікроклімату та способів його оптимізації в цехах опоросу свиноматок, дорощування поросят, відгодівлі свиней на свинокомплексах (Калитянському, Київському Київської області, радгоспу Росія Черкаської області). На згаданих підприємствах досліджувався вплив різних чинників на тривалість продуктивного використання свиноматок і якість одержуваного потомства.
За участю професора М.С. Борща розроблені «ветеринарно-санітарні правила для спеціалізованих свинарських господарств» (затверджені ГУВ з державною ветеринарною інспекцією Держагропрому УРСР 4 листопада 1986 р.) та інші.

Комментариев нет:

Отправить комментарий